Koppargrytan

Bassine á confiture – så heter denna oumbärliga koppargryta som är hjärtat i varje sylthantverkares vardag. Denna vackra gryta av koppar som skapar förutsättningar för korta koktider och ett vackert slutresultat.

 

Sockertermometer

Utan en bra sockertermometer klarar sig inte ens den bäste syltare. Med lång erfarenhet efter många år vid syltgrytan kan man se när sylten börjar bli klar. Denna kunskap tillsammans med termometern gör att koket kan avbrytas vid exakt rätt tidpunkt.

 

Refraktometer

Ett hjälpmedel som mäter syltens sockerhalt. Utmärkt att ha tillhands om råvarans sockerhalt är okänd och man behöver få kontroll över den samlade sockerhalten.

 

Slev

En träslev med långt skaft gör det lättare att undvika brännskador från de heta ångorna som stiger upp ur syltgrytan.

 

Släng

Grytan är varm och det är nödvändigt att rejäla grytlappar tillhands. En torr och rejäl handduk, som kallas för släng, är allra bäst.

 

Tratt

En bra tratt kan få en syltare att falla i trans. Vid varje utrikesresa är ett besök i en välsorterad butik med hushållsredskap eller ännu hellre, professionell köksutrustning, ett måste. Utbudet av trattar måste undersökas. Det svenska trattsortimentet är undermåligt.

 

Gasolbrännare

Att koka över öppen låga är inte bara en härlig känsla, det ger även korta koktider, vilket är grunden för en hög kvalitet.

 

Bra råvaror

Råvaran är grunden för all syltning. En hantverkare anpassar sin metod och sina recept efter råvarans kvalitet. Mognad, smak och utseende får styra koket. Det är en del av hantverksskickligheten.

 

Tillbaka

 

 

 

 

 

Foton: Bianca Brandon-Cox.