Vad är Äkta Sylt

Läs om regelverk och kriterier på under "Detta är Äkta Sylt”.

 

Hur mycket frukt/bär innehåller Äkta Sylt

Det varierar, men vi följer Livsmedelsverkets strängare regler för det som kallas ”extra sylt”, vilket innebär …..

 

Hur mycket socker innehåller Äkta Sylt

Nästan resten! Det vill säga det som inte är frukt, bär, kryddor och smaksättare. Sockerhalten varierar mycket mellan olika produkter.

 

Är det inte bättre att minska sockermängden och tillsätta konserveringsmedel?

Nej, det tycker inte vi. Socker är ett naturligt konserveringsmedel och en fantastisk smakbärare. Smakhöjden på Äkta Sylt gör att man kan använda mindre mängder och ändå få mycket smak.

 

Vad är det för fel på konserveringsmedel?

Det är helt tillåtet att använda, men onödigt när man syltar enligt reglerna för Äkta Sylt. Konserveringsmedel kan ge sylten en bismak. Äkta Sylt ska kylförvaras i öppnad förpackning.

 

 

Varför är inte industripektin tillåtet i Äkta Sylt?

Om man tillverkar sylt hantverksmässigt behövs inget industripektin, som kan medföra en metallisk bismak. Idén med Äkta Sylt är att använda så få ingredienser som möjligt utöver råvara och socker. Detta för att bevara smak och färg på ett naturligt sätt.

 

Vad är det för fel på industritillverkad sylt?

Det är inget fel på den. Den har sin plats i butiken och på marknaden. Det vi efterlyser är en ärlig och rak kommunikation om innehållet. Sedan får var och en välja den sylt man vill köpa.

 

Hur ska man servera till pannkakorna om man inte har råd med Äkta Sylt till alla ungar?

Vi tycker att barn ska få smaka på riktigt bra sylt. Äkta Sylt är drygare än industritillverkad sylt, så det går åt mindre mängd. Den kan dessutom drygas ut med till exempel vispgrädde. Ett alternativ är att koka eller råröra sylt själv. Det vi vill arbeta för är att fler barn får uppleva oförstörda smaker.

 

Vad innebär ”äkta” i Äkta Sylt?

Ett rent och oförfalskat möte mellan hantverk och råvara. Det vill säga rena råvaror av hög kvalitet, inga artificiella tillsatser och en ärlig kommunikation.

 

Vad säger till alla dem som syltar hemma med pektin och konserveringsmedel?

Äkta Sylt vill uppmärksamma sylthantverket. Därför uppskattar vi alla som syltar själva – hemma eller för försäljning. Det yrkeskunniga hantverket tar inte genvägar genom artificiella tillsatser, därför har vi våra regler. Vi för en kamp mot förklädda industriprodukter i mormorsburkar – Äkta Snylt. Däremot uppskattar vi allt som är hemsyltat med känsla och glädje. Förhoppningsvis kan vi uppmuntra några att utveckla sitt syltande och sin hantverksskicklighet.

 

Varför har ni inte uteslutande ekologiska råvaror i Åkta Sylt

Varje syltare inom Svenska Syltningssällskapet har sina drivkrafter och sin filosofi när det gäller råvaror och smaksättning. Vi har hantverket gemensamt och har enats om ett regelverk. Flera av oss arbetar med ekologiska råvaror och alla arbetar hantverksmässigt med råvaruhanteringen. Däremot är det svårt att vara konsekvent när det gäller kryddor och smaksättning. Därför är ekologiska råvaror inget krav för Äkta Sylt.

 

Varför använder ni koppargryta – är inte det farligt?

Kopparn leder värme bättre än rostfritt och så kort koktid som möjligt är avgörande för syltens kvalitet. Det har gjorts undersökningar hur mycket koppar som fälls ut i sylten. Eftersom koktiden är så kort är det försumbart. Den traditionella uppfattningen om att det är farligt att använda kopparkärl kommer från den tid då livsmedel långtidsförvarades på detta sätt.

 

Har Äkta Sylt en koppling till Äkta Vara?

Nej, dessa två begrepp och varumärken har uppstått parallellt, ovetande om varandra. Dock har de både uppstått i en strävan att arbeta för oförfalskade livsmedel och rena smaker. Äkta Sylt är ett varumärke som står för de regler för hantverksmässig syltning som Svenska Syltningssällskapet satt upp. I några avseenden är de strängare än motsvarande regler för Äkta Vara.

 

Tillbaka